Grzyby suszone pozwolą urozmaicić menu restauracji lub punktu gastronomicznego
Nasze grzyby suszone dla gastronomii świetnie nadają się do wielu potraw. Wzbogacają ich smak, dzięki starannemu przygotowaniu. Oczywiście zarówno podgrzybek krojony, borowik krojony, borowik krynicki, jak i boczniak krojony nadają się na pizzę czy też zapiekanki. Są cennym źródłem białka i mogą dzięki temu zastępować mięso w potrawach dla jaroszy albo wzbogacać jego smak. Trzeba jednak pamiętać, że również atestowane i wyselekcjonowane grzyby przed gotowaniem i smażeniem trzeba odmoczyć. To produkt naturalny, który może zawierać drobinki piasku, a wystarczy godzina do dwóch moczenia i przecedzenie przez sito, aby pozbyć się tego elementu. Taką dbałość o szczegóły z pewnością docenią goście punktu gastronomicznego czy też restauracji. Grzyb przy tym nie traci cennych właściwości odżywczych. To właśnie suszenie grzybów pozwala zachować cenne mikroelementy. Trzeba jednak pamiętać o krótkiej obróbce termicznej. Gotowanie nie powinno trwać dłużej niż 15-45 minut, w zależności od rozmiaru i twardości grzyba. Grzyby świetnie sprawdzą się do bigosu, pierogów, kapusty, zupy, kotletów, risotto czy sosu do placków ziemniaczanych. Dzięki naszym wysokiej jakości grzybom można postawić na grzybowe menu.
Grzyby suszone dla gastronomii i ich cenne właściwości
Dlaczego warto włączyć grzyby suszone do menu restauracji? Zawierają witaminy z grupy B, a w szczególności witaminę B1, B6, PP, prowitaminę A, E, K, D, C, H. Grzyby są jak gąbka i chłoną wszystko z otoczenia, dlatego są owiane złą sławą ze względu na obecność metali ciężkich. Jednak grzyby pozyskane z miejsc oddalonych od zakładów przemysłowych i dróg będą zawierać ich mniej. Ponadto grzyby takie jak boczniaki, pozyskiwane są także ze ściółkowanych upraw. Do naszych mieszanek trafiają grzyby z terenów o niskim poziomie zanieczyszczenia. Odmoczenie grzybów z solą pozwala pozbyć się ewentualnej goryczki, która psuje smak. Grzyby są znane dzięki swoim właściwościom antynowotworowym i mimo że są ciężkostrawne, to można je spożywać nawet 2 razy w tygodniu. Dzięki zawartości lowastatyny obniżają zły cholesterol we krwi. Są także doskonałymi przeciwutleniaczami.