Grzyby suszone do bigosu – podkreślą smak dania
Bigos kojarzy się z często ciężką, a wręcz tłustą potrawą. A przez to nie wszyscy ją lubią. Ale tak wcale nie musi być. W końcu wystarczy tylko dodać do niej suszone grzyby, by jej smak stał się kompletny. Grzyby suszone do bigosu podkreślą smak i i wydobędą bukiet nowych doznań dla kubków smakowych. Jednocześnie dzięki nim bigos stanie się zdrowszy. Otóż grzyby są bogate w witaminy z grupy B, a także witaminę A czy D. Do tego mają sporo fosforu czy żelaza. A dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by dodając grzyby suszone do bigosu zmniejszyć ilość dodanej kiełbasy czy boczku. Dzięki temu smak grzybów będzie jeszcze bardziej wyczuwalny. A co powiecie na bigos w wersji wege? Gwarantujemy, że smakuje obłędnie. W tym przypadku polecamy Wam mieszankę grzybów. To nadal nie koniec możliwości, bo grzybami możecie udekorować też tę potrawę. W końcu odbiór wizualny jest równie ważny, a umieszczając podsmażone grzyby suszone na tym daniu, dodacie mu estetyki, ale i finezji.
Jakie grzyby suszone do bigosu sprawdzą się najlepiej?
Tak naprawdę każde grzyby suszone do bigosu pasują wręcz idealnie, ale poprzez wybór określonego gatunku możecie podkreślić jeszcze bardziej smak. Jeżeli chcecie zyskać większą nutę słodyczy, to doskonale sprawdzą się podgrzybki. Wystarczy tylko ich kapelusze dodać do gotującej się kapusty oraz wędzonej. Podgrzybek zrównoważy smak kapusty i doda jest słodkości. A jeżeli lubicie bardziej drzewne czy wręcz orzechowe aromaty, to polecamy suszone borowiki. Wilgotny jest borowik żółty, a nieco bardziej intensywny podgrzybek biały. A jeszcze więcej wykwintności doda borowik krynicki. Jeżeli jednak szukacie grzybów suszonych delikatniejszych w smaku, to boczniaki będą dobrym wyborem, gdyż rzeczywiście są bardzo słodkawe. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać także pieczarki, bądź też połączyć mieszankę borowików z pieczarkami pół na pół. A jeżeli chcecie przygotować bigos w wersji wege, to koniecznie postawcie na różnorodność gatunków.