Grzyby suszone krojone – postawcie na łatwość przygotowania potraw z grzybami
Nie trzeba kupować grzybów suszonych w całości, gdyż dostępne są wygodne w przygotowaniu grzyby suszone krajanka. Rozdrobione grzyby łatwiej poddaje się obróbce cieplnej. Szybciej się gotują i smażą. Łatwiej też dokładnie je przepłukać i pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Dzięki grzybom suszonym krajanka można zaoszczędzić czas. Świetnie sprawdzą się na pizzę, zapiekanki, ale i do zupy czy sosu. Bez problemu można je ugnieść w moździerzu albo rozdrobnić blenderem już po ugotowaniu i podsmażeniu. W ten sposób powstanie pyszny farsz grzybowy, do którego wystarczy już tylko dodać podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz, choć można pokusić się o więcej aromatów. Do dostępnych w naszej ofercie grzybów suszonych krajanka świetnie pasować będą zioła prowansalskie. Tymianek czy rozmaryn podkreślą smak grzybów i wydobędą z nich pełnię aromatu. Możesz postawić na krajankę z samych kapeluszy albo kapeluszy i trzonków. Dostępne są grzyby suszone krajanka klasy pierwszej i drugiej. Można również postawić na mix grzybów klasy trzeciej, wśród których znajdują się borowiki suszone, podgrzybki suszone, maślaki suszone i koźlarz suszony.
Grzyby suszone krojone – bogactwo korzystnych właściwości dla zdrowia
Sporządzenie farszu czy też sosu grzybowego jest nie tylko pysznym, ale i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Według niektórych badań borowiki suszone mogą przyczyniać się do niszczenia komórek raka okrężnicy. Inne gatunki także mają działanie antynowotworowe, ponieważ zawierają liczne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za powstawanie komórek nowotworowych. Korzystne właściwości prozdrowotne mogą mieć także, dostępne wśród krajanki grzybowej, boczniaki czy kurki. Te pierwsze aktywują limfocyty T, pobudzają układ odpornościowy i wspomagają leczenie opornych wirusów czy bakterii. Z kolei kurki mogą mieć działanie przeciwcukrzycowe, ponieważ stabilizują poziom cukru we krwi. Grzyby działają także korzystnie na ciśnienie krwi. Ze względu na zawartość wysokiej ilości nietrawionego błonnika nie powinny być jednak spożywane częściej niż dwa razy w tygodniu. Warto jednak włączyć je do cotygodniowego jadłospisu czy to w domu czy w restauracji.