Grzyby suszone na nitkach – do potraw i do ozdoby
Grzyby suszone na nitkach bez wątpienia najbardziej kojarzą się z wigilijnymi potrawami i do takowych świetnie nadają się te dostępne w naszej ofercie. Wystarczy odmoczyć je w wodzie przez kilka godzin, a następnie ugotować, podsmażyć i doprawić wedle uznania. Można je oczywiście blendować, kroić, rozdrabniać w moździerzu. Świetnie nadadzą się nie tylko do potraw polskiej kuchni, zarówno śląskiej, wielkopolskiej, jak i kaszubskiej, ale i inspirowanych kuchnią chińską. W tym ostatnim przypadku można postawić choćby na podgrzybki po chińsku z kurczakiem i makaronem ryżowym, z dodatkiem kiełków sojowych i sosu sojowego. Z kolei z kuchni kaszubskiej można spróbować krelki w cieśnie listkowym, czyli ziemniaka faszerowanego farszem z filetów śledziowych, grzybów i cebulki, zapiekanego w cieście francuskim. Potraw z grzybami suszonymi jest naprawdę wiele i warto wykorzystać tradycyjne grzyby suszone na nitkach. Co więcej te, których nie da rady wykorzystać nie muszą trafić na śmietnik, gdy minie termin przydatności. Można z nich zrobić piękne, naturalne ozdoby choinkowe, a dokładnie łańcuchy.
Wybierzcie grzyby suszone na nitkach i serwujcie potrawy zdrowe i różnorodne
Grzyby suszone na nitkach zawieszone w kuchni będą pochłaniać nadmiar wilgoci. Oczywiście takie grzyby nie sprawdzą się już do spożycia. Grzyby dodawane do potraw należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach czy też słoikach i wykorzystać w terminie podanym na etykiecie. Dzięki temu zachowają swój smak i aromat, a także nie pojawi się na ich powierzchni pleśń. Dobrze przechowywane grzyby możesz odmoczyć, ugotować i podsmażyć. W ofercie są zarówno borowiki, jak i podgrzybki suszone na nitkach. Są cennym źródłem antyoksydantów, witamin i mikroelementów, a także dobrze przyswajalnego białka. W sposób szczególny polecane są dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Świetnie smakują z warzywami, ryżem czy makaronem. Można z nimi przygotowywać potrawy zdrowe i różnorodne.