Podgrzybek brunatny suszony jest jednym z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych, wysoko ceniony ze względu na walory smakowe.Ze względu na bardzo dobry smak, podgrzybek brunatny suszony znalazł szerokie zastosowanie w kuchni polskiej. Jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, stworzone z niego sosy mają wyśmienity smak.
Podgrzybek suszony
Oferujemy wysokiej jakości podgrzybek brunatny suszony. Wyselekcjonowany przez certyfikowanych rzeczoznawców z wieloletnim doświadczeniem, pozyskiwany wyłącznie z krajowych lasów cechuje się znakomitymi walorami smakowymi. Grzyby w naszej suszarni podlegają obróbce cieplnej z zachowaniem odpowiednich standardów, dzięki którym zachowany zostaje aromat i naturalny kolor podgrzybków.
Podgrzybek suszony - opakowania
Proponowane przez nas produkty można nabyć w następujących gramaturach:
- podgrzybek krojony 20g, 40g, 100g (extra), 500g, 1000g
- podgrzybek kapelusze 20g, 40g, 50g (nitka), 100g (nitka) 1000g
- podgrzybek cały 500g
Zalecenia
Sposób użycia - przed wykorzystaniem należy przepłukać zimną wodą namoczyć na ok. 60 min. Gotowanie aż do uzyskania plastyczności ok. 30 minut.
Warunki przechowywania podgrzybka suszonego - suche, chłodne miejsce.
Nasz produkt doskonale nadaje się do sosów, zup, farszu, uszek, kapusty, gulaszu, mięsa duszonego i pieczonego. Odpowiedni dodatek z grzybów znakomicie wzbogaci aromatem wiele potraw, nadając im niepowtarzalny charakter, przywołując atmosferę natury i lasu.
Podgrzybek suszony nie zawiera substancji konserwujących.
Wartości odżywcze, to bogate źródło białka i minerałów w postaci potasu, fosforu, magnezu czy żelaza. Jako jedyny niezwierzęce źródło zawierają witaminę D.
Grzyby suszone a dzieci, podawać czy nie?
Podgrzybek suszony to doskonałe uzupełnienie diety, zwiera korzystny dla organizmu błonnik. Pokutuje jednak w społeczeństwie, żeby nie podawać grzybów leśnych dzieciom do 12 roku życia. Wg technolog żywności i żywienia człowieka p. Marty Kostki nie ma to uzasadnienia szczególnie w przypadku grzybów hodowlanych czy analogicznie selekcjonowanych przez specjalistów.
Powodem takiej opinii, o szkodliwości leśnego produktu jest fakt, że samodzielne korzystanie z leśnych dobrodziejstw, w przypadku braku wiedzy i doświadczenia, może spowodować, że zebrane zostaną grzyby wpisywane w kategorie trujące. Warto zatem dokładnie sprawdzić zawartość swojego koszyka, albo skorzystać z oferty jaką proponuje nasz sklep, eliminując potencjalne ryzyko.