Nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies. Przeglądanie strony oznacza wyrażenie na to zgody. Więcej informacji: Polityka Prywatności

  • Zadzwoń +48 537 902 807
  • biuro@astiagrzyby.pl
  • Nowy

Kurka suszona pieprznik grzyby suszone atest 1kg 35'C

420,00 zł
Brutto

Kurka suszona pieprznik grzyby suszone atest 1000g

Grzyby suszone z atestem 2023

Zbiór: 2023

Grzyby suszone Klasa II

Data ważności: 31.03.2025

Ilość

 

Szyfrowane połączenie

 

Szybka dostawa

Kurka suszona krojona-  pieprznik grzyby suszone 500g

AUTORSKA METODA SUSZENIA +/- 30'C

Zbiory 2023

Atest

Zapraszamy do zakupu kurki suszonej z naszej aukcji.

Jedną z metod utrwalania żywności jest suszenie. Kurkę suszy się żeby móc przypomnieć sobie ich smak poza sezonem. W celu „odtworzenia” suszonych kurek, należy je namaczać w zimnej wodzie co najmniej 24 h lub w wersji szybszej pół godziny wcześniej namoczyć w gorącej wodzie.

Po namoczeniu produkt dokładnie wypłukać.

Suszenie pieprznika jadalnego, kurki suszonej:

Suszenie pieprznika jadalnego jest wyjątkowe i wymaga autorskiej metody suszenia. Wszystko w celu zapewnienia aromatu i zapachu, kurki są grzybem bardzo delikatnym w obróbce. Temperatura suszenia kurki przebiega w 40'C. Kurka musi przed suszeniem osiągnąć odpowiednią wilgotność, nie może być zbyt mokra.

Właściwości zdrowotne pieprznika jadalnego:

Kurki posiadają wiele cennych składników odżywczych, chociaż w dziewięćdziesięciu procentach składają się z wody. Kurka jak również inne grzyby leśne to źródło wielu witamin i minerałów:

- witaminy: witamina B1, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina D;

- minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk;

- składniki odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze, w tym niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, błonnik.

Kurki są lepszym źródłem beta-karotenu niż marchew lub pomidor. Są bogatym źródłem tiaminy, witaminy B1, której jest w kurce tyle, co w drożdżach piekarskich. Wartość odżywcza kurki to 32 kcal.

Kurki posiadają właściwości antybakteryjne przeciwko bakteriom wywołującym zatrucia pokarmowe oraz gronkowca złocistego.

Kurki suszone przepis:

Suszone kurki włóż do pojemnika i zalej zimną wodą w całości. Wstaw pojemnik do lodówki na całą noc by zmiękły. Ewentualnie zalej je na 30 minut gorącą wodą.

Cebulę drobno pokrój. Usmaż 5 minut na rozgrzanym maśle.

Dodaj miękkie grzyby. Smaż przez 10 minut.

Po tym czasie dodaj śmietankę, serek topiony oraz przyprawy. Wymieszaj bardzo dokładnie by serek dobrze się rozpuścił. Gotuj sos około 15 minut aż sos się zredukuje i osiągnie pożądaną konsystencję. W razie potrzeby można dodawać wodę lub bulion.

Podawaj sos z ulubionymi dodatkami.

Kurka suszona KURACJA grzyby suszone atest 500g
322

Zobacz także

X

Did you know that we ship to over 24 different countries

Login with Facebook
X

Did you know that we ship to over 24 different countries

Register with Facebook
X

Did you know that we ship to over 24 different countries

Please enter the email address you used to register. You will receive a temporary link to reset your password.