Suszone grzyby nasz narodowy produkt, w polskiej kuchni są obowiązkowym składnikiem zarówno wigilijnych potraw, jak również tych spożywanych na co dzień, bo chyba nikt nie wyobraża sobie pierogów bez grzybów suszonych. I choć ich zamiennikiem mogą być dostępne przez cały rok pieczarki suszone, to jednak te pojawiające się sezonowo borowiki suszone, podgrzybki suszone smakują zdecydowanie najlepiej. Co warto wiedzieć na temat suszonych grzybów? Jak je przechowywać? Na te oraz inne pytania odpowiemy w poniższym artykule, a także przybliżymy ofertę naszego sklepu Astia grzyby suszone.
Smak grzybów suszonych jest nieco bardziej skoncentrowany niż grzybów świeżych. Dzięki temu są one niezastąpione, jeśli chodzi o dodanie głębi bulionom, gulaszom czy różnego rodzaju zupom. Co więcej, niektóre z nich najlepiej stosować w postaci proszku, dlatego też muszą być wysuszone przed zmieleniem. Doskonale sprawdzą się do nadania smaku oraz aromatu sosom. Co jeszcze warto wiedzieć na temat suszonych grzybów? Poddanie ich procesowi osuszania sprawia, że będą nadawały się do spożycia przez długi czas – nawet przez 3 lata. Jednak, aby odpowiednio sprawdziły się w kuchni, trzeba wiedzieć, jak dobrze przeprowadzić ten proces, a także jak je przechowywać. Należy zatem pamiętać o kilku zasadach. Do ich oczyszczenia najlepiej użyć nożyka, szczoteczki bądź wilgotnej gąbki, ponieważ woda tylko wydłuży czas suszenia. Tak przygotowane grzyby można pokroić w ćwiartki i umieścić je w specjalnej maszynce, piekarniku z ustawionym termoobiegiem czy na nici w okolicy kaloryfera.
Odpowiednio wysuszone grzyby możemy przechowywać na wiele sposobów. A jednym z nich jest szklany słój z gumką, dzięki któremu produkt nie straci swojego aromatu i będzie zabezpieczony przed inwazją moli spożywczych. Taki pojemnik powinniśmy trzymać w dobrze zaciemnionym miejscu. Do przechowywania suszonych grzybów sprawdzą się również pudełka metalowe, czy emaliowane. Jeśli jednak nie chcemy przeprowadzać całego procesu suszenia na własną rękę, warto zaopatrzyć się w gotowe produkty. A możemy je zakupić w sklepie internetowym Astia z Krakowa, który zajmuje się przetwórstwem grzybów oraz ich późniejszą sprzedażą. W asortymencie znajdziemy m.in.: mix grzybowy, borowik krojony, borowik suszony, podgrzybek krojony, kapelusze podgrzybka oraz wiele innych. Warto zaznaczyć, że oferowane produkty pakowane są przy nadzorze uprawnionego grzyboznawcy.