Owoce liofilizowane – bogactwo witamin i aromatów
W naszej ofercie znalazły się różnorodne owoce liofilizowane. Można zakupić suszone truskawki w całych plastrach. Dostępny jest także ananas liofilizowany. Dla miłośników deserów z nutą kwaśnego i wyrazistego smaku owoców sprawdzi się żurawina liofilizowana. Jest znana ze swoich właściwości oczyszczania dróg moczowych. Dla miłośników „chrupek” owocowych doskonałym wyborem będzie też banan w plastrach. Można też sięgnąć po jabłka liofilizowane. Świetnym dodatkiem do serników będzie pomarańcza liofilizowana. Cennym źródłem błonnika pokarmowego jest śliwka liofilizowana, która reguluje przemianę materii, a jednocześnie poprawia apetyt. Zawiera witaminy A i E, a tym samym przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu komórek. Można połówki owoców liofilizowanych dodawać do musli albo zrobić z nich sproszkowaną przyprawę, dodać do mleku z ryżem, kisielu albo galaretki. Do napojów czy samodzielnie przygotowywanych mieszanek herbat owocowych świetnie sprawdzi się wiśnia liofilizowana. To samo zastosowanie może mieć malina liofilizowana. Jagoda liofilizowana obniża poziom cukru we krwi, ma działanie przeciwbiegunkowe i odtruwające. Jest cennym źródłem wapnia i potasu a także witamin C, B1, B2, PP, E i A. Spożywanie czarnej porzeczki liofilizowanej obniża poziom złego cholesterolu we krwi i stabilizuje ciśnienie tętnicze. Znaczna ilość witaminy A wpływa z kolei na prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
Sięgnij po mix owoców liofilizowanych i poznaj ich sekret
Poza poszczególnymi gatunkami owoców leśnych i egzotycznych liofilizowanych, takimi jak jeżyny czy czarne jagody, maliny, czy ananas, można zdecydować się na mix owoców liofilizowanych. Dzięki temu musli może stać się bogactwem witamin i minerałów. Proces liofilizacji polega na usuwaniu wody z owoców przy udziale niskiej temperatury do minus 50 stopni, a także obniżonego ciśnienia. Następnie dochodzi do procesu sublimacji kryształków lodu, które z fazy zamrożonej od razu przechodzą w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. Dzięki temu owoce liofilizowane mogą zachować wszystkie cenne składniki odżywcze. Następnie owoce liofilizowane pakowane są próżniowo. Dzięki temu można przechowywać je w każdych warunkach.