500g makaronu jajecznego tagliatelle/ 80 g suszonych grzybów/ 150ml białego wytrawnego wina/ 100ml wody/ 300-350g mascarpone/ 60-70 starego parmezany/ 2 łyżki masła/ 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej/ pęczek natki pietruszki/ 2 ząbki czosnku/ pieprz,sól
Grzyby suszone dokładnie myjemy, zalewamy wodą i moczymy ok 2h (grzyby suszone najlepiej moczyć całą noc). Następnie wrzucamy je do małego rondelka, zalewamy białym winem oraz wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i odstawiamy na 10 min.
W międzyczasie wstawiamy osoloną wodę na makaron. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do miski wrzucamy mascarpone. Dodajemy gałkę muszkatołową i dużą szczyptę pieprzu.
Gdy grzyby się namoczą zlewamy płyn z rondelka do miski z mascarpone i mieszamy. Grzyby odciskamy z nadmiaru wody nad miską z serkiem. Grzyby i pietruszkę siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim wyciśnięty czosnek, stale mieszając przez 30 sekund. Następnie wrzucamy posiekane suszone grzyby i natkę z pietruszki. Dokładamy mascarpone i mieszamy, aż się zagotuje. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy. Dodajemy starty parmezan i mieszamy jeszcze raz. Jeśli będzie taka potrzeba doprawiamy do smaku solą. Posypujemy parmezanem oraz natką z pietruszki.